Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Σώστε τα μνημεία




Σε παγκοσμια πρωτη, ένα γεγονος που μόνο στην τρελή τρελή Αρτα θα γινόταν(δεν μας φαινεται αλλα ειμαστε κρυφοπληγές) Ο πρώτος επιτάφιος της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, είναι εδώ. Δυνατός όμορφος με μηνυμα, ήρθε για να μεινει. Τα λόγια του απλα:ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ". μονο το motherfuckers λείπει και το θαυμα θα γινόταν.
Για να σοβαρευτεις και λίγο αναγνωστη(η αλλιώς Lone ranger-μεταξύ μας διαβαζομαστε-)ο επιταφιος αυτος ειναι της διασημης σε όλο τον κοσμο και τον ντουνια, στις επτα θαλασσες και στις πεντε ηπειρους, (η μονο στην Ηπειρο και αυτο δεν εχει σημασία)εκκλησιας της Παρηγορήτριας/Παρηγορήτισσας. Γιατι αγαπητε έχει και η Αρτα Αγια Σοφια..Εμ τι μονο η Πολη(με το σαλινικιώτικο το λαμδα)ΟΟχι!!
Η Παρηγορητρια που παρατείθεται και αυτη στην δεύτερη φωτογραφία, ειναι ο πιο διασημος βυζαντινός νομος της Αρτας. Μεγάλο εργο της εποχης του 14ου αιωνα σε πολυ καλο οικοπεδο. Η εκκλησία παντα ήξερε απο Real estate. Ο ναος ηταν τμήμα μοναστηριού. Πλεον λειτουργει ως μουσείο και ο αρχικός της σκοπος περασε σε δευτερότριτη μοιρα. Και εδω αρχιζει η συγκριση με την Αγια Σοφία(μονο που με την Αγια Σοφια το θέμα είναι και εθνικό όχι μονο η λυσσα των ανθρωπων να την επαναφέρουν στην αιγλη της). Λοιπον η μητροπολη της Αρτας δεν καταλαβαινει ως φαινεται τον ορισμο του μουσειου. Κια θέλει να επαλειτουργησει η Παρηγορητρια ως εκκλησία. Κατι που το δοκιμαζουν μια φορα τον χρονο και δεν τους βγαινει(να πω την αληθεια). Ολο τον χρονο η εκκλησιτσα(λεμε τωρα γιατι ειναι απλα τεραστια!!!)στεκεται αξιοπρεπως στην θέση της και ανοιγει για τους επισκεπτες(που την σεβονται και ουτε κιχ δεν βαζουν μεσα-εχω παει και ξερω-). Αλλα όλη αυτη η αξιοπορεπεια την μονη μερα που βρισκει την λειτουργικοτητα της παει περιπατο στον λοφο του Στρατοπεδου και ο χωρος της θυμίζει την εμποροπανήγυρη του Οκτώβρη.
Οχι απλώς γινεται Ο χαμος, οχι δεν την σεβεται κανεις, οχι καταντα χειροτερα και απο το παζαρι. Η κατασταση ειναι απεριγραπτη. Εμετικες σκηνες. Αποτελεσμα:να χανει την αξιοπρέπεια της ωσ μνημειο.
Αλλα ΟΟχιι!!! Καποιοι απαιδευτοι τυποι επιμενουν να επαναλειτουργησει. Επειδη καποτε ηταν εκκλησια(πολλα πολλα χρονια πριν)πρεπει με το ζορι να ξαναγινει για να κορδωνονται οι χριστιανες ψωναρες οτι εκκλησιάζονται σε μνημειο?!!
Επειδη οι χριστιανοι και οι Ελληνες γενικότερα εχουμε την ιστορια μας να τρεχει στο αιμα και γουστάρουμε αποκατάσταση αυτης. Γεγονός "ασχετο" με την επιλεκτική μας μνημη και την ελλειψη σεβασμου(τρεχουν και αυτα στο αίμα μας) σε ό,τι ορίζουμε ως μνημείο. Σαν μικρα παιδια κάνουν ολοι αυτοι.
"Ηταν δικο μου ρε συ και μου το πηραν"(και εχασα τα κερδη). "ΤΟ ΘΕΛΩ ΠΙΣΩ!"
Γι' αυτο εαν θελετε να σωσετε τα μνημεια μην τα ξανακανετε τοπους λατρειας. Σε λιγο με την ιδια λογικη θα ζητουν και οι δωδεκαθεϊστες να κανουν τελετες στην Ακροπολη..
Τι ζουμε? Τι αλλο θα δω στην πατριδα μου?
Αντε και του χρονου επιτάφιος του Γεωργοπουλου:"Σωστε τα κοψίδια"
ΥΓ:"Γεωργόπουλος" :διασημο σουβλατζιδικο-βρωμικο στην Αρτα.

Ποσοι μου είπαν γεια!!!!