Τρίτη 28 Απριλίου 2009

28 Απρίλη.

Ξύπνησε...αυτό ήταν...μπορείς να το κοιμήσεις το "θηρίο"αλλά οπως φαίνεται με ενα μικρό γαργαλητό στην συνείδηση ξυπνά...ωωχχχ. ελπίζω μετά απο αυτό το post να ξανακοιμηθεί γιατι δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα.
φτιάχνω το καφεδάκι μου και κάθομαι στον υπολογιστή μου σήμερα το πρωί. Μετά απο μια νύχτα ταλαιπώριας ένιωθα να το δικαιούμαι. Και τι βλέπουν τα ματάκια μου?
28 Απρίλη σημερα. Παγκόσμια μερα για την υγεία και την ασφάλεια στη εργασία/ Διεθνής μέρα μνήμης εργατών.
Γιατί? Γιατί?
Και το κόκκινο τερας που κρατά στο ένα χέρι το σφυρί και στο άλλο το δρεπάνι, με τις αξύριστες μασχάλες και το ταγάρι κάθισε δίπλα μου.
"Κάτι πρέπει να πεις. δεν γίνεται. μέχρι και εργασία έχεις κάνει στην σχολή. Για τόσα ατυχήματα εχεις διαβάσει, τοσες εικόνες αηδιαστικές εχεις δει. Γράψε"
"Μα ποιος θα το δει βρε του λεω?"
"όσοι σε πρόσεξαν και την ημέρα που παρουσίασες την εργασία σου. δεν ξέρεις. Γράψε!"
Και γράφω. πηγές που χρησιμοποίησα ειναι το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε και το hazards. org.
  1. 2.000.000 ατομα χάνουν ετησίως την ζωη τους σε εργατικα ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες
  2. καθε 15 δευτερα πεθίνει και ένας εργαζόμενος, 6.000 καθημερινά
  3. 270.000τα εργατικά ατυχήματα και 160.000 τα κρούσματα επαγγελματικών ασθενειών
  4. 440.000 πεθαίνουν απο τοξικές ουσίες που εκλύονται κατα την διαρκειθα της εργασίας τους(αμίαντος, ασβέστης κτλ)


Η εργασία σκοτώνει περισσότερους και απο τον πόλεμο

Υπάρχουν πολλές ασθένειες που σχετίζονται αμεσα με το ειδος του επαγγέλματος και δεν εχουν αναγνωριστεί επίσημα. στην χώρα μας ειναι πολύ φτωχά τα στοιχεία για τις επαγγελματικές νόσους που δεν μπορει να βγει αντιπροσωπευτικό δειγμα ώστε να γίνουν στατιστικές μελέτες

Photobucket


Σημερα τιμάται και η μνήμη των νεκρών σε εργατικά ατυχήματα. Συνθημα:"να θυμάσαι τους πεθαμένους να μάχεσαι για τους ζωντανούς" Σε όλο τον κόσμο τα συνδικάτα ετοιμάζουν ομιλίες για την σημερινή ημερα και θρηνουν τους νεκρους τους. μια γελοιογραφία απο τον "Ρ" :
work

Τα εργατικά ατυχηματα ειναι το τιμημα που πλήρωσε και πληρώνει ο πολιτισμός μας. η βιομηχανική επανάσταση είναι απο τις πιο αιματηρες επαναστάσης . ακόμη και στην γαλλική δεν θυσιάστηκαν τόσα παιδιά τόσες γυναίκες και τόσοι άνδρες.
Αξίζει?Να χάνονται ανθρωπινες ζωες στον βωμό της εξέλιξης. Μιας εξέλιξης που έφερε άνεση αλλά και περιβαλλοντική καταστροφη μιζέρια. Υπάρχουν ακόμη πολλοι φτωχοι ισως περισσότεροι απο όσους υπήρχαν πριν το ξεσπασμα αυτό
Μαζικά ατυχήματα στην Νεα Υορκη(πολλές μοδιστρες εχασαν την ζωη τους σε μια πυρκαγια το 1920), εκμετάλλευση εργατών(δουλευαν και δουλευουν 15-18 ωρες καθημερινα για μηδαμινά μεροκάματα), ατυχήματα που καλύπτονται.
Μια ματια να ρίξει κάποιος στο έργο του Σταϊνμπεκ και του Ντικενς θα καταλάβει το μέγεθος του τιμήματος που πλήρωσε ο άνθρωπος.
Μια ματιά να ρίξει στα στατιστικά των συνδικάτων και θα δει το μέγεθος του τιμήματος που πληρώνει.


Σώπα τώρα κόκκινο τέρας. Το έκανα το καθήκον μου. Μιλησα. κοιμήσου πάλι. 

Ποσοι μου είπαν γεια!!!!