Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Mammy!!!!



Και παραγγελία να της το έκανα τόσο άμεσα δεν θα μου το έβρισκε..Μανούλα, βλέπεις. Χαραμίστηκε της το έχω πει. Ιδιωτικός ντετέκτιβ έπρεπε να γίνει(για μπατσίνα είχε ενα θεματάκι ύψους, τριγυρνούν και περίεργες ασθένειες για τέτοια είμαστε?)
Ας το ξεκαθαρίσω το τοπίο.
Παραθερίζοντας στην τροπική Άρτα, θυμήθηκα ένα ημερολόγιο-εφηβικό ξέσπασμα που κρατούσα κάποτε. Το μόνο άτομο που ξέρει που μπορεί να είναι, είναι η ελληνίδα μάνα(In this case my mother). Μυστήριο ον. Εκατοντάδες ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι και ψυχίατροι χαραμίζουν εδω και αιώνες χαρτί και μελάνι για να μπορέσουν να ρίξουν λίγο φως στο μέγα μυστήριο που λέγεται:"Μανούλα", Ελληνίδα μανούλα
Μανούλα. Εσύ που πονάς μαρτυρικά να μας φέρεις στον κόσμο και μετά μου το κοπανάς μέχρι να γίνω εκατό ετών(ναι γιατί θα στοιχειώνεις και τα όνειρά μου).
Που η ατάκα;"να δούμε και εσύ όταν θα γίνεις γονιός τι θα κάνεις με ένα παιδί σαν εσένα"(θα σε φωνάξω για καθοδήγηση να τι θα κάνω!κάτσε να γίνω πρώτα και τότε το συζητάμε)
Που σε φορτώνει με τύψεις γιατί σε έκανε στα 25 και δεν χάρηκε τίποτε(η "προφύλαξη" πρέπει να ήταν στην τρίτη δέσμη και εκτός διδακτέας ύλης, της λες και σου πετάει παντόφλα)
Που σε πρήζει επί δυο ώρες για τις δουλειές του σπιτιού "όλα μόνη μου να τα κάνω πια?σας βαρέθηκα εδώ μέσα!να σας έπαιρνε σταύλο ο πατέρας σας κι όχι σπίτι, εσεις υπηρέτρια θέλετε και όχι μάνα" αλλά οταν σε δει με το ξεσκονόπανο στο χέρι να βοηθάς λέει"οχι εσυ παιδάκι μου η μανούλα μην μου κουραστείς! δεν τα κάνεις και πολύ καλά!!"(τι με ζαλίζει τότε ρε μάνα λες και εσύ να κι άλλη παντόφλα)
Μανούλα. Στις σχολικές εκδρομές(Μάη μήνα)σου βάζει και ένα χοντρό μπουφάν"δεν ξέρεις τι καιρό θα κάνει εκεί στην αγκαλιά σου να το κρατάς"(ειμαι 12 για όνομα δεν θέλω να κουβαλάω και μπουφάν. ξέρει η ΕΜΥ για τον καιρό δες TV)και ενα μπολ κεφτέδες "μπορεί να μην βρείτε κάτι να φάτε"(όντως στην Σαχάρα που θα μας πάνε ποιος ψάχνει για όαση ή Goody's?). Οταν της πας το μπολάκι πίσω γεμάτο και της λες οτι το μπουφάν ίσως παραθερίζει στον Αϊ Νικήτα αποφασίζεις μετα την αντιδραση της να μείνεις μέχρι να σπουδάσεις στην γιαγιά σου(γιατί τελείωσαν οι παντόφλες και πετάει βάζα). Σαφώς δεν καταλαβαίνεις τι την πειραξε περισσότερο : Το γεμάτο μπολ ή το χαμένο μπουφάν?
Που μέχρι τα 14 σε μπουκώνει με φαγητό(τοσο που σου βγαίνει απο τα αυτιά) "ψηλώνει το παιδι" αλλά άπαξ και μπεις στην εφηβεία"σταμάτα να τρως αγαπούλα μου έκανες σωσίβια/ψωμάκια κτλ"
Που σε ντύνει για να πας σχολείο λες και θα πας στην Κορυτσά να πολεμήσεις τους Ιταλούς, Γενάρη μήνα. Φουλ εξτρα ο εξοπλισμός. Φανελάκι τιραντέ, φανελάκι κοντομάνικο, πιτζάμα(πάνω κάτω) φούτερ, ζακέτα μπουφάν, 2 ζευγάρια κάλτσες, αθλητικά και γαλότσα(άσχετα εάν είναι χαρά θεού έξω). Και όταν εσύ πας σαν χελώνα στην Nevada εν μέσω καύσων, στην λέει κιόλας"κουνήσου παιδί μου, την χάσαμε την πρώτη ώρα". "ρίξε με να κυλήσω έτσι σαν ρολό που με έκανες μπας και πάω γρηγορότερα " σκέφτεσαι από μέσα σου και μαθαίνεις στα εφτά σου ότι μέσω του ξεσπάματος στην μητερα ξαλαφρώνεις. Γνώση απόλυτα χρήσιμη στη εφηβεία, αλλά αναξιοποίητη ως τότε.
Δεν σ'αφήνει να πλύνεις πιάτα"μην χαλάσεις τα χεράκια σου μωρό μου" αλλα σε κανένα οικογενειακό τραπέζι(σε αυτά με τα 10 άτομα, τα 150 φαγητά και τα 200 πιάτα) τσιρίζει"ολα αυτα ΜΟΝΗ θα τα πλύνω?αχαϊρευτες"
Mammy. ειναι εκείνη που ψαχουλεύει τα πράγματα σου όλη σου την ζωή με την "δικαιολογία" του συμμαζέματος, αλλά το θεωρεί άκρως απαραίτητο να ξέρει τι γράφεις, τι σκέφτεσαι, εαν καπνίζεις η όχι, εαν έχεις αγόρι/κορίτσι ή όχι.
Που σε περιμένει με μια ένεση Primperran(έτσι γράφεται νομίζω)5 το πρωί όταν γυρίζεις στουπί απο τη tequila(και σκέπτεσαι ότι στο μπουκάλι έπρεπε να σταματήσουμε βρε Χρ-ΑΟΥΤΣΣΣΣ!!!) και στην χτυπάει ηδονικά και "ψυχραιμα"
"να μην πάθεις αναρρόφηση αγαπη μου, θα σταματήσει και η αναγούλα"
Και την επόμενη μέρα σε ξυπνά απο τις 7 να την βοηθήσεις στις δουλειές. Με την μουρμούρα μέσα από τα δόντια.
Αλλά την αγαπάς και την ευγνωμονείς και δεν θα την άλλαζες. Γιατί σου την έκανε αυτη την ένεση και δεν έχεις αναγούλα, γιατί όταν έδινες πανελλήνιες σου έστιβε χυμούς και σε σκέπαζε εαν σε έπαιρνε ο ύπνος αγκαλιά μα την Χημεία.Γιατί σου στάθηκε όταν έπρεπε(και όταν δεν έπρεπε).
Την αγαπάς γιατί παρ' ολες τις διαφωνίες σας και αυτη σ'αγαπάει(και ας προσευχεται στον θεό να σε κάνει "χριστιανή", όπως λέει" 'Οσο και να τσακώνεστε είναι περήφανη που είσαι ετσι όπως είσαι και δεν θα σε άλλαζε με όλα τα "καλά παιζάκια" του κόσμου.
Σ'αγαπάει γιατί βλέπει την εξέλιξή της σε εσένα και ακόμη κι αν αυτό την φοβίζει και την νευριάζει το δέχεται. Γιατι ξέρει ότι ξέρεις για το ψαχούλεμα των πραγμάτων σου και κάνεις τον Σημίτη. Γιατί όντως πόναγε μια μέρα να σε γεννήσει(και της το χρωστάς), γιατί όταν αρρώσταινες μωρό ξενυχτούσε πλάι σου(εξου και η κρεμμυδοποίηση στο Δημοτικό) Δεν σε πίεσε ποτέ να διαβάσεις, να πας σχολείο, να είσαι άριστη. Γιατί κατάλαβε ότι μόνο απο το διάβασμα και το γράψιμο θα εκφράζεσαι και σου τα έμαθε στα τεσσεράμιση.
Ακόμη και αν ζαλίζει, υποτιμά , ευχεται να ησουν άλλη είναι η μάνα σου. Φορτωθηκε η μια την άλλη πριν απο χρόνια και είναι η μόνη σταθερή αξία στην ζωή σου.
Ασχετο εαν σου σπάει τα νευρα!!!

Ποσοι μου είπαν γεια!!!!