Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

...τα περάσαμε όμορφα, όμορφα , ομορφα!!!...Στα διόδια!!!

Αναγνωστη μου, σου κανω την τιμή να σου γραψω δευτερη φορα μεσα σε λιγα λεπτα.
Το Σαββατοκυριακο βαριομουν και θελω να σου μιλήσω για την εκδρομη της Κυριακής..Μαζευτηκαμε όλα τα παιζάκια..Η κυρια με το γαλλικο ονομα, η κυρια Κατ μετα του συζύγου, ο θειςο πατριδακης, η μαμα Ντορο και πηγαμε να ανοιξουμε τα διοδια!!
Εκδρομη κανονική. εκανε μια μερα, αναγνωστη μου..Ανοιξη...μπιιιιπ Μπιιπ οι κορνες στην Αττικη οδο. και να τα γελια και να οι χαιρετουρες! Και να τα φυλλάδια. καποιοι ηταν προθυμοι και χαιρόταν και ηθελαν να μαθουν..καποιοι ουτε να μας κοιταξουν, ενω καποιοι αλλοι στεκόταν να πληρώσουν. Περασε και ο Πριτέντερ με ενα τζιπάκι σφαιρα και φυσικά δεν πληρωσε.
Το κινημα "δεν πληρωνω διοδια" ειναι πλεον εδω δυναμικα. Εχει φοβισει τους πολιτικους, τις εταιρείες κοινοπραξιών.Με το συνθημα:"ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ. ΑΣ ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ",η επιτροπη κατοικων εναντια στα διοδια εχει βαλει αγκαθακι στον ποπο πολλών. Διοτι πολλοι ειναι αυτοι που επωφελουνται απο τα διοδια. Ενα παραδειγμα η αγαπημενη γεφυρα Ριου- Αντιρριου, η οποια εχει φτασει στα 13 ευρω...
"Η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου κόστισε συνολικά 740 εκ ευρώ ή 252 δισ. δραχμές. Από αυτά:
· Το 10% (74 εκ. ευρώ, ή 25 δισ. δρχ.) το έβαλε η κοινοπραξία που την κατασκεύασε και την εκμεταλλεύεται.
· Το 40% (296 εκ. ευρώ – 101 δισ. δρχ.) είναι η συμμετοχή του δημοσίου, δηλαδή το πληρώσαμε εμείς.
· Το υπόλοιπο 50% (370 εκ. ευρώ – 126 δισ. δρχ.) είναι δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, με κρατικές εγγυήσεις. Που σημαίνει ότι αν στραβώσει η δουλειά, η τράπεζα θα πάρει τα λεφτά της από το κράτος, δηλαδή από εμάς. Αν δεν στραβώσει, θα τα πάρει από τα διόδια, δηλαδή πάλι από εμάς.Βάσει των συμφωνημένων, η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα εκμεταλλεύεται τη γέφυρα μέχρι το 2039, δηλαδή επί 35 χρόνια. Από την εκμετάλλευση αυτή, υπολογίζεται ότι θα εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ, ή 579 δισ. δραχμές. Αν αφαιρέσει κανείς τα 370 δισ. της τράπεζας, υπολείπονται 209 δισ. για την κοινοπραξία, δηλαδή 8,36 φορές παραπάνω από όσα έβαλε, ή περιθώριο κέρδους 736%. Δεν είναι κι άσχημα! Αν το υπολογίσουμε αυτό σε διάστημα 35 χρόνων, προκύπτει εύκολα ότι κάθε χρόνο η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα καθαρίζει περίπου 6 δισ. δηλαδή το ¼ της αρχικής της συμμετοχής στο έργο. Δηλαδή σε 4 χρόνια θα έχει πάρει τα λεφτά της πίσω και θα της μένουν άλλα 31 χρόνια να εισπράττει. Αυτού του είδους οι δουλειές, πριν τις βαφτίσουν «υποδειγματικά αναπτυξιακά έργα», τις λέγανε απλώς «αποικιακές». Και ο βασιλεύς Λεοπόλδος, στο Κονγκό, το 1900, με τέτοιους όρους δούλευε.
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα πώς μπορεί κάποιος με αρχικό κεφάλαιο 25 δισ. δηλαδή όσο κοστίζει η κατασκευή ενός ολυμπιακού σταδίου μαζί με τις υπερβάσεις (και λίγο παραπάνω από όσα κατηγορείται ο Νεονάκης ότι κέρδισε στο χρηματιστήριο) να βγάλει σε τέσσερα χρόνια τα λεφτά του και εφτά φορές άλλα τόσα στα επόμενα 31 χρόνια. Η απάντηση είναι απλή: πρέπει να βρεις κάποιον να σου βάλει το υπόλοιπο 90% της επένδυσης, χωρίς καμία αξίωση στα κέρδη. Υπάρχει τέτοιος μαλάκας; Ναι, υπάρχει. Ο Έλλην φορολογούμενος, δηλαδή εμείς.
Από πλευράς του Έλληνος φορολογουμένου, η κατάσταση έχει ως εξής: · 101 δισ. (δηλαδή όσο η κρατική συμμετοχή) πληρώσαμε στη φάση της κατασκευής και
· 579 δισ. (δηλαδή όσα περιμένουν να εισπράξουν στην 35ετία) πληρώνουμε σε διόδια στην φάση της εκμετάλλευσης.
Αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε 680 δισ. για μια γέφυρα που αποδεδειγμένα στοίχισε 252, δηλαδή πληρώνουμε τη γέφυρα 2,7 φορές παραπάνω από το πραγματικό της κόστος. (Σχεδόν τρεις. Από εκεί πρέπει να βγήκε αυτό που λένε «Τρεις Γέφυρες»). Αυτό το μοντέλο κατασκευής δημοσίων έργων ονομάζεται «Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» και διαφημίζεται ως ο πλέον σύγχρονος και αποτελεσματικός δρόμος για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Αν η γέφυρα είχε κατασκευαστεί με τις οπισθοδρομικές μεθόδους του προηγούμενου αιώνα, θα μας είχε κοστίσει 252 δισ. και θα την είχαμε αποσβέσει με τους ίδιους ρυθμούς σε 15 χρόνια και τρεις μήνες. Αλλά ακόμα κι αν ο κράτος επέμενε να εισπράττει διόδια επί 35 χρόνια, ώστε να μαζέψει 2,7 φορές την αξία της γέφυρας, έχει κάποια διαφορά να πληρώνεις διόδια στο κράτος και όχι σε κοινοπραξίες εταιρειών. Διότι τα λεφτά που πάνε σε κοινοπραξίες δεν θα τα ξαναδούμε ποτέ, ενώ τα λεφτά που πάνε στο κράτος, όλο και κάποια τρύπα θα μπαλώσουν.


Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος αφελής να αναρωτηθεί γιατί το κράτος, αφού πλήρωσε που πλήρωσε το 40% (296 δισ.) της γέφυρας και δανείστηκε το άλλο 50% (370 δισ.), δεν έδινε και 25 δισ. στην κατασκευάστρια εταιρεία, να φτιάξει τη γέφυρα και να πάει στο καλό, αντί να μας κάθεται 35 χρόνια στο σβέρκο σαν τον Προκρούστη και να εισπράττει διόδια. Αλλά όχι. Διότι τότε η γέφυρα θα ήταν δημόσια επένδυση, πράγμα που γενικώς δεν αρέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και διότι ως δημόσια επένδυση, θα ξέφευγε διαρκώς από τον προϋπολογισμό και από τα χρονοδιαγράμματα, για να μην πούμε ότι πιθανώς να ήταν και ελαττωματική στην κατασκευή της. Αυτό πανηγύριζε ο Λαλιώτης όταν έτρεχε λαμπαδηδρόμος πάνω στη γέφυρα με το σορτσάκι και την ολυμπιακή δάδα: ότι μετά από είκοσι χρόνια εξουσίας, βρήκαν έναν τρόπο να φτιάξουνε το έργο χωρίς να φάνε τα λεφτά σε μίζες (πράγμα που δεν καταφέρανε π.χ. με το Κτηματολόγιο) και ο τρόπος αυτός είναι να μας κοστίζει τρεις φορές πάνω από την αξία του, μόνο και μόνο επειδή κάποιος ιδιώτης έβαλε το 10%. Αληθινά υποδειγματικό αναπτυξιακό έργο."

και αλλα τα παραδειγματα κλεψιας..
και εμας τους ελληνες φορολογουμενους, τους ανεργους, τους κακοπληρωμενους, μας κλεβει ετσι η γαλλικη κοινοπραξια και το ελληνικο δημοσιο. διοτι τα λεφτουδακια δεν τα εισπραττουν μονο τα Γαλλακια...πανε στις τσεπουλες πολιτικών, πολ. μηχανικών, υπαλληλων του δημοσιου κτλ.
Αυτοι ολοι λενε εμας τζαμπατζηδες. Εμεις που απο μικρα παιδια πληρώνουμε τις προεκλογικες τους εκστρατειες, τα λαδωματα τους, τα σχολεια των παιδων τους,(βλ την μαλακισμενη την υπουργο παιδειας), τους γαμους τους, τα κερατιάτικα τους. 
Και αυτο που ειπαν οι επιτροπες εναντια στα διοδια, ειναι το απλο ΣΤΟΠ σε όλο αυτό το νταβατζιλικι.
Και ολους αυτους τους ανθρώπους καποιοι τους θεωρουν ρομαντικους, καποιοι λενε οτι τρώνε το κεφαλι τους και καποιοι αλλοι τους θεωρουν εγκληματίες.
Διοτι τα διοδια για πολλούς Ελληνες ειναι δειγμα οριοθετησης και αυτο που μας διαχωρίζει από την ζουγκλα. Εαν το νταβατζιλικι με διαχωρίζει απο τα αγρια θηρια, προτιμώ την ζουγκλα...
Ακουγα εχθες στον ΣΚΑΙ, καποιον απο αυτους που θεωρουν οτι εχουν κατι να πουν, να λεει ότι του κακοφανηκε που περασε free τα διοδια την κυριακή αλλα μετα απο 20 λεπτα τα πληρωσε.
Κουτσος εισαι ανθρωπέ μου? κατεβα απο το αμαξακι σου και σπρωξε την μπαρα να περασεις...Μην σε κανει ντα ο Μπόμπολας και ο Βωβός? Εδώ ακόμη και ο συναδελφός σου ο τελλογλου στο τζάμπα τα πέρασε..Και ας μας κατεγραφε ο καμεραμανατζης με την καμερα του...Αυτά ειχα να σου πω...Φιλααακιαα!

Ποσοι μου είπαν γεια!!!!